© Etienne van Berlo

Banaan

Nieuwenhoven 2014
Een bananenplant is in werkelijkheid ’s wereld grootste kruid. Bananen zijn populaire fruitsoorten en is nu met de ondergang bedreigd. Als het “HIV-virus” onder de bananen zo door blijft gaan wordt dit kruid uitgeroeid. Een gevaarlijke schimmel is de oorzaak, dat volledige plantages in Azië en Australië van de kaart worden geveegd. De strijd tegen de koppige schimmel wordt uitgevochten, zodat we kunnen blijven genieten van onze vertrouwde banaan.

Ik wil een monument voor de alledaagse banaan. De dubbelzinnigheid van de banaan als symbool voor de gezondheids-freak en sexobject. een gele optimistische banaan naast zijn alter ego en donkere schaduw wezen. Ik wil hem uitbeelden als hittebestendig en standvast. De gedachte in ons achterhoofd, bij het zien of eten van een gele banaan, dat als nasmaak op ons geheemelte blijt natrillen.

Verwaarloosd en vergeten heeft hij nu een plekje gekregen. Quasi nonchalant als een gestrand schip heeft deze banaan zich vast genesteld in het landschap van Nieuwenhoven anno 2014.